Baharat
Anadan görme Türk mutfağında münteşir olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat katar. Bahar, köklü güzeştei ile Türk harcamak ekinünün merkezinde yan almaktadır. Bahar veya asıl gereç olarak yemeklerde, şirinlarda, dolaşmaşularda, reçellerde başta olgunlaşmak üzere dayanıklı çok alanda damaklarda unutulmaz izler buzakır. Türk mutfağı, çoğunlukla tercih edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan yalnızca bir kısmı kendine katışıksız özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çyeksan baharat umumi olarak her yemekte uygunluklarına nazaran kullanılmaktadır. Baharatları harcamak pişirirken kullanabilir veya yemekten sonrasında demleyebilirsiniz. Uygun yemeklerde dürüst oranlarda kullanabildiğiniz vakit, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi sağlar. Başkaca tabiatın kaynağından mevrut baharatların iyileştirici tesiri başüstüneğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza hitap fail en sağlıklı besinlerin başlangıcında hasılat. Bütün bu özelliklerin yüzı aralık yemeklerinizi az buçuk değiştirmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziksel yapı, tatlılık, renk veya kullanma amacı kabilinden farklı alanlara nazaran farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e yakın baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Bahar adları, hazırlanışlarındaki asıl dahişenle elden ilişkili olma eğilimindedir. Kök olarak baharat çeşitleri fiziksel özelliklerine nazaran toz, kuru ve taneli olgunlaşmak üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak bilinen en münteşir baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü baharat aynı zamanda şirinlıkları ile bilinir fakat yemeklere de eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok münteşir oldukları dâhilin dâhillerinde renk farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi çoğu kez safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve çoğu kez harcamak pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar heybetli ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten meydana getirilen baharatlar taam ve dâhileceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı dâhilecekler hazırlayabilirsiniz. Geniş toz baharatlar beyninde üçüncü renk sınıflandırmasına sahip olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları beyninde köri, zerdeçallık, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Bahar çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bunların yüzı aralık yeryüzünde henüz dayanıklı çok baharat bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz kabilinden baharatlar, farklı binaları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Başkaca bazı baharatlar asıl sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının asliye sebebi hiç şüphesiz nadir olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetisevinçli ve özel muamelat gerektiren çok ve kırıcı tatlar oldukları dâhilin çoğunlukla küçümencik miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak gökçe haşhaş veya zahter kabilinden baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem bayağı şifalı hem de özellikle şirinlarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında değerlendirilebilecek sair baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, takkadak lüks baharatın orantılı oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. çoğunlukla ete tatlılık salmak kabilinden lakinçlarla kullanılmaktadır. Başkaca bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce hoşça baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çyeksan baharat Türk mutfağında çok giranbaha bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Anadolu sınırları zarfında en münteşir kullanılan tatlar beyninde yan almakta ve zımnında Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Kesif kullanımları dolayısıyla yiyeceklerde elden nüans edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört makam artırırlar. Anadolu mutfağında son kademe uyumlu ve evetşamsal olan bu yedi çyeksan, çoğu kez bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağında önemli bir yere sahip olan toz veya pul kabilinden biber bazlı baharatlar elden elden tüm yemeklerin asıl malzemesidir. Üretimi dâhilin bezen biberi adı maruz özel bir biber türü gerektiren bu baharat türü, sağlıklı binasıyla da göz dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlamlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, uzvi baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi asliye baharat beyninde yan vadi hem de Güneydoğu Anadolu ile özdeşlesevinçli ve biber özü dâhilaziz bir sair baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, sair biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle elden nüans edilir. Başkaca kötülığın pullardan farklı olarak ağızda henüz geç yayılması da İsot’u bu derece özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan fakat farklı bir binaya sahip olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda çoğu kez kazanç ve zeytinyağı ile tüketilen sağlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk gelmek dâhilin Poy Spice’ı tercih edebilirsiniz.
Anadolu mutfağının talihı Seven Spices
Yedi baharatın belki de en bilinen üyesi olan karabiber, hem kıta hem de toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz zehir et ürünlerinde elden pişmiş gıdaların üzerine konularak münteşir olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, har iklimlerde yetisevinçli karabiberlerden binalır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kabilinden ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları dolayısıyla karabiber üretimi dâhilin mükemmeldir. Başkaca yiyecekğe pişirme esnasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin asliye yapısını oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı yanü sindirimi kolaylaştırması ve hazım sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle belirli miktarlarda tüketildiğinde hazım sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat beyninde bir gayrı talih olan kekik, geniş bir kullanma vadiı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları zarfında gani miktarda yetişmesi, kekiğin birşunca varyasyonda kullanılmasının asıl sebebidir. Sağlık nutuk konusu başüstüneğunda, birşunca katkısı olan âdemoğlu beden sistemi dâhilin iyidir. Kekik otu kabilinden bazı çkamer türleri hasetn ahir yorgunluğu dağıtmak dâhilin sağlıklı gelebilir. Bir sair baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en müstehap baharatlarından biri başüstüneğu dâhilin Anadolu’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde et ürünlerine lezzet katan bu baharat elden elden her yemekte kullanılabilir. Baharın dâhilindeki esanslara bağlamlı olarak farklı meallara sağlıklı gelebilmektedir. Bu açıdan dâhilerik ve hammaddelere nazaran uzmanlardan koltuk alarak ürünleri dağıtırken kullanma önerilerine uyabilirsiniz.
Evin asliye direği olan baharat çeşitleri ve mutfak kullanımları, dürüst orantıda ve dürüst miktarda kullanıldığında her evetşfecir kullanıcıevet sağlıklı gelebilir.
Olağandışı ve mülevves baharatlar
Sayısız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın yüzı aralık karışım binasına sahip olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini allıkıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, çoğu kez birkaç baharatın ve bu baharatlara haremlik fail aromatik otların karışımıdır. Az çok pop olan bu karışımlar hem teamül hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği dolayısıyla adından sıkça nutuk ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü etli ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok henüz fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her vakit yüzınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi fıldırca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin asıl maddesi kişniştir. Fakat birşunca farklı baharat dâhilerir. Türk köftesine adını veren en asliye maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma evet da kebap kabilinden yiyeceklerde münteşir olarak kullanılan bu ürün sayesinde hem damağınızda tatlılık bırakan hoş bir deneyim evetşarsınız hem de yiyecekleri henüz hızlı sindirir ve sağlıklı bir harcamak yersiniz. Bir sair mülevves baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Eklenmişşi tadı sayesinde özellikle salatalar dâhilin uygundur. Fakat sumak baharatı çoğu kez salatalarda, çorbalarda veya et yemeklerinde kullanılır. Ne denizşların natürel özlerinde antioksidan dâhilerdiğini kaygı ediyorsanız ürün bazında inceleyebilirsiniz.