Alanyagroup.com: Antalya Gezilecek Yerler
“Attalos Yurdu” valörına mevrut Antalya, II. Attalos tarafından kurulmuş bir liman kentidir. Bergama Krallığı’nın sona ermesiyle bir süre bağımsız halde mevcut site, çabucak ardından korsanların eline mazitir. M.Ö. 77’de Başbuğ Servilius Isauricus tarafından Roma topraklarına sertlmış ve M.Ö. 67’de Pompeius’un donanmasına üs olmuştur. M.S. 130’da Hadrianus’un Attaleia’yı ziyaret etmesi ile şehrin gelişmesi sağlamlanmıştır. Bizans egemenliği sırasında piskoposluk merkezi olan site, son olarak Türklerin hakimiyetine girmiş ve mehabetli bir tekâmül göstermiştir. Meydana getirilen arkeolojik kazılara nazaran Antalya ve çevresinde, günümüzden 40 bin yıl önce dahi insanların yasevimliığı ortaya çıkmıştır.
Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün ” Hiç şüphesiz ki Antalya, dünyanın en adamakıllı yeridir” söylediği şehre götürüyoruz şimdi sizi. Her yıl milyonlarca evcil ve yabancı turiste soy sahipliği fail Antalya, tarihi ve kültürel turizme bağ duyanlar dâhilin tam bir gezim cenneti! Gün süresince sağlam çok medeniyete soy sahipliği fail bu nadide site, beyaz zehir bayraklı plajları ile de berenarı pop. Antik kentleri, kendine katışıksız lezzetleri, etkileyici dokusu ve masmavi denizi ile Antalya’da gezebileceğiniz birbirinden adamakıllı 13 yeri sizin dâhilin listeledik. Eğer siz de yaz tatili dâhilin bir Akdeniz kentinin tadını çıkarmak istiyorsanız gezi çekimınıza bu bölgeleri eklemenizi salık ediyoruz. İşte birbirinden dörtköşe Antalya rotaları…
Antalya seyahatinizde sizi zıtlayacak ilk zemin Kaleiçi. Bergama İmparatorluğu ile yanında hızlı bir şekilde büyüyen ve ivme kaydeden Kaleiçi, ardından belirli bir süre korsanların idaresinde yönetilmiş. Roma İmparatorluğu’nun şehri ele geçirmesinin ardından bölgede zemin düzlük surlar kocaletilmiş ve bölgedeki liman, ticari anlamda önemli bir konuma yükselmiştir. Yine bu dönemlerde Hadrian (Hadrianus), Attaleia’yı ziyaret etmiş ve Antalya’nın pop Üç Bapları inşa edilmiş. Salt sokaklarını gezmenin birlikte çok dörtköşe olduğu Kaleiçi, tarihi dokular arasında gezmekten hatır alanlar dâhilin adeta biçbilimselş kaftan. Yürüyüş rotanızda rağmenıza çıkacak olan Osmanlı, Bizans ve Selçuklu izleri ile tarihe sefer edebilir ve kez kenarlarındaki hediyelik eşya dükkanlarını gezebilirsiniz.
Şehirdeki ilginç noktalardan biri olan Yanartaş, her yıl evcil ve yabancı binlerce turisti kendine çekmeyi başarıyor. Antalya’nın Kemer ilçesi Çıralı mahallesi plajının kuzeyindeki kayalıklarda zemin düzlük tabii gaz lambası deposundan binlerce yıldır çısoy alevler sabık Palikarya Mitolojisi’ne nazaran farklı bir hikayesi bulunuyor. Bu hikayeye nazaran, Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür ve Hipponoes’e “Belleros’u Yiyici” valörına mevrut Bellerophontes adı verilir. Ephyra’dan sürülen Bellerophontes, çareyi Argos kralına sığınmakta bulur. Namına sığınan bu genci öldürmek istemeyen Argos Kralı ise onu Likya Kralı’na gönderir. Likya Kralı gencin haline dağr ve onu öldürmek istemez. Genci, Olympos dağında yaşayan aslan saksılı, keçi gövdeli, yerdegezen kuyruklu ve ağzından alevler saçan korkunç canavar Chimera ile koçaklamamaya gönderir.
Bellerophontes, Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile vuruşmak dâhilin yola çıkar. Chimera, Bellerophontes’e saldırdığında Pegassos havalanır. Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı kavuşum yedi misil dibine gönderir. Fakat Chimera gömüldüğü kavuşum 7 misil altından alevler saçferment devam değer. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatılan bu efsaneye nazaran hala yanan alevler, Chimera’nın kavuşum yedi misil dibinden fışkıran alevleridir. Öte taraftan Bellerophontes’in zaferini tebrik etmek dâhilin Olympos’da bir yarış kombinasyon edilir. Atletler Chimera’nin tehlikeiyle meşalelerini tutuşturarak Olympos kentine koşarlar. Böylece, günümüzde hala devam fail Olimpiyat Oyunları’nın Anadolu’daki ilk örneğine şahitlik edilmiş evet.
Antalya’nın simgelerinden biri olan Zamanı Zaman Kulesi şehrin tam göbeğinde zemin kızılır. Zamanı kule, bir burç üzerinde görülür. Kulenin saati Alman İmparatoru II.Wilhelm tarafından dürü edilmiştir. II. Köleülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı anısına Said Uslu tarafından yapmış oldurılan Zaman Kulesi, yıkılan dış kalenin kuzeye bakan burçlarında zemin kızılır. Antalya Zaman Kulesi`nin zeminden kaban noktasına vasıl yüksekliği 14 metre, burcun üzerinden ise 8 metre olarak hesaplanır. Yıprak zamanlarda ağız ağıza yurt yapımı dövme demirden bir zaman mekanizmasına iye olan kulenin saati 1974 senesinde yeniden değişlemtirilmiştir. Yıprak zaman mekanizmasından geriye, üzerinde Hz. İsa, Hz. Meryem ve bir eren kabartmasının zemin aldığı bir çan kalıktır. Zaman Kulesinin kuzey doğrultuında ise çıkıntı halinde bir kuvvetli zemin kızılır. Bu demirin işlemlevi ise idam edilen kişileri zaman boyu bölüt teşhir etmektir.
Listemize Ayayorgi Kilisesi ile devam ediyoruz. Kilise, Alanya Kalesi’nin meyan aksamında zemin kızılıyor. Aya Yorgi özge ismiyle Hagios Georgios olarak da biliniyor. M.S. 6.yüzyılda yapıldığı kestirim edilen kilise Bizans dönemine ilişkin. Zamanı yapının dini açıdan önemi fazlalıknca piskoposluk haline getirilmiş. Kermen sınırlarında Selçuklulara ilişkin olmayan yalnızca yapıt olmasının kanatı rabıta Alanya’nın Türk-İslam dönemi öncesinden günümüze vasıl nadir yapılarından biridir. Temel özelliği hala korunan kilise içinde bozma olan fresk izlerine rastlamak olabilir. Kilise günümüzde bir bütün halinde sıyanet altına alınmıştır.